»Jeg er nok lidt primadonnaagtig«

Cheflæge Ulf Grue Hørlyk mener ikke, at ledere er noget særligt i sig selv, og går i krise, når han møder ledelse uden en mission. Selv begår han masser af fejl og kunne godt tænke sig at være noget mere cool som leder.

 

Q & A: Ulf Grue Hørlyk, 49, cheflæge, specialist i almen- og akutmedicin, Fælles AkutModtagelse, SydVestjysk Sygehus

 

Hvad fylder mest i dit arbejdsliv lige nu?

Implementering af det akutmedicinske speciale og etablering af et akutmedicinsk akademi. Det sker på et hospital og i en region, hvor specialet er uprøvet i sin brede form. I en region og en organisation, jeg er helt ny i. For mindre end et år siden overtog jeg en afdeling med 1,3 akutmedicinere, en enkelt hoveduddannelseslæge, over hundrede sygeplejersker og en masse lægesekretærer. Heldigvis var der en rutineret chefsygeplejerske.

Få måneder senere rejste den rutinerede chefsygeplejerske, og jeg fik en ny makker.

Nu er vi 10 speciallæger, fem introlæger og fire hoveduddannelseslæger i lægegruppen, og har fuldt hus på sygeplejerske- og lægesekretærstillingerne. Vi arbejder med at få sygeplejerskerne med på rejsen mod et speciale i akutsygepleje. Derudover er vi – stærkt inspireret af afdelingen for kvindesygdomme og fødsler i Horsens – ved at etablere selvledende team for 220 medarbejdere.

Hvad er det sværeste ved at være leder?

Jeg har haft mine sværeste ledelsestider, når jeg, med rette eller urette, har følt, at mine værdier har adskilt sig fra min egen ledelses. Jeg er nok lidt primadonnaagtig og meget optaget af min mission – nemlig rammen for de akutte patienter og dem, der tager sig af dem. Når jeg har mødt ledelse, som jeg har opfattet som »missionsløs« og af typen »ledelse er et fag i sig selv« – som i min snævre optik mest har øvet ledelse for at være dygtig og ikke for »sagen« – er jeg gået i krise. Jeg tror min egen personlighed er det, der gør det sværest for mig at være leder, og for ledere at lede mig. Jeg kunne godt tænke mig at være lidt mere cool.

Hvad gør du anderledes som leder?

Jeg laver en frygtelig masse fejl og er stensikker på, at der er nogen i rummet, der er klogere eller mere kompetente, end jeg selv er, på de områder vi arbejder med. Det er jeg så åben omkring. Ikke spor cool. Det giver plads til dem, der har virkeligt talent.

Nævn en person eller en begivenhed, som blev afgørende for dit karrierevalg

Tommy Andersson, den ledende overlæge på akutafdelingen i Herning i 2010, og Ole Mølgaard, cheflæge på akutafdelingen på AUH. På hver sin måde skubbede de mig i retning af ledelse med rod i faglighed. Tak for det.

Beskriv din balance mellem arbejde og fritid

Jeg bor i Århus sammen med kone og to børn. Jeg arbejder i Esbjerg. Jeg sover to nætter om ugen på min båd i Esbjerg havn, og har hjemmearbejdsdag onsdag. Når jeg er i Esbjerg arbejder jeg intenst, onsdag måske kun syv timer, og så holder jeg helt fri lørdag og søndag. I ferierne prøver jeg at efterlade telefonen i en skuffe. Balance? Ja, det synes jeg. Jeg er helt vild med både mit job og min familie.

Hvis jeg var chef for det hele, så …

… skulle vi være meget dygtigere til at sætte ledelse fri. Lade dem der har viden, information og kompetencer lede sig selv i videst muligt omfang. Omdanne topledelse til en art formandskaber. Sikre at dem, der sidder i spidsen for organisationerne, ikke handler på egne vegne og for egne karrierer, men som repræsentanter for fagpersoner og patienter. Ledelse er i min optik ikke et fag i sig selv, og ledere er ikke noget særligt i sig selv. Vi skal ledes af vores mission.

Mere om forfatterne