Når anbefalingerne snubler over hinanden

ANMELDELSENy bog om implementering rummer rigtig mange anbefalinger, som kan være gode nok hver sig. Det ville dog have været en betydelig hjælp for læseren, hvis forfatteren havde turdet at træde i karakter og hjulpet med at sortere. Lars Dahl Pedersen anmelder.

Bogen ‘Hverdagsimplementering’ har en modig ambition om at besvare spørgsmålet: Hvordan får organisationer forandringer til at leve i hverdagen? Et spørgsmål, som i årevis har martret ledere, ledelsesteoretikere og organisationsforskere.

Andreas Lindemann er cand.scient.pol., master i organisationsteori og partner i konsulenthuset Promentum og han arbejder som ledelsesrådgiver.

Alle organisationer bærer rundt på et tykt bagkatalog af mål, som aldrig blev indfriet, velplanlagte strategier, som ikke blev ført ud i livet, og beslutninger, som ikke førte til de tilsigtede forandringer.  Det er i praksis rigtig svært at få nogen til at gøre noget andet end det, de plejer. Derfor er bogens tema yderst aktuelt og relevant.

Det er ikke validt undersøgt, men måske er det kun ca. 30-40 pct. af organisationers forandringsprojekter, der lykkes med at indfri succeskriterierne (s.21). 

Samtidig er Danmark det land i Europa, hvor flest medarbejdere oplever organisatoriske forandringer. 45 pct. af de ansatte i Danmark har oplevet organisatoriske forandringer det seneste år, mens EU-gennemsnit er på 25 pct. (s.109).

Målgruppen for bogen er både strategiske ledere (ledere af ledere) og operationelle ledere (ledere af medarbejdere).

Meget implementeringslitteratur har et top down-perspektiv, som handler om at forstå den komplekse vej, som politiske og administrative reformer og initiativer skal gennemløbe for at blive realiseret og føre til bedre resultater. Det er bare svært, hvad man da også i stigende grad har erkendt, også politisk. Ved den seneste regeringsrokade blev Jeppe Bruus udnævnt til ‘implementeringsminister’ med ansvar for at få aftalen om den grønne trepart ført ud i livet. 

Det tankemæssige fundament i Hverdagsimplementering er at kombinere forandringsledelse med hjerneforskning og organisationspsykologi. Hver for sig har de tre tilgange nogle relevante bidrag til, hvad der er på spil og hvordan man kan komme bedre i mål med forandringer. Det redegøres der fint for.

Til gengæld er jeg noget skeptisk i forhold til, hvor godt bogen lykkes med at kombinere de tre tilgange. Jeg synes ikke, at det står klart, hvilken merværdi kombinationen af perspektiver giver. 

Hovedbudskabet i bogen er, at ledere skal arbejde mindst lige så meget med implementering, som de arbejder med at udtænke strategier. Det er en vigtig pointe, som alle ledere bør tage til sig.

Bogen rummer rigtig mange anbefalinger til, hvad ledere skal være opmærksomme på og bør gøre for at følge implementeringen til dørs. Hver for sig har langt de fleste anbefalinger noget for sig. De virker intuitivt rigtige og de er på forskellig vis også underbyggede. 

Men det er som om ønsket om at få alt med har taget overhånd. Der er rigtig mange træer i skoven. Dermed er man som enten strategisk eller operationel leder ikke alt for godt hjulpet. For hvad er vigtigst? Og hvilke greb ser ud til at virke bedst? Hertil kan svaret være, at det afhænger af konteksten. Jeg kunne dog godt have tænkt mig, hvis forfatteren havde været lidt mere modig og præcis i anbefalinger og gode råd. Ledelsesrådgiveren kunne med fordel være trådt mere tydeligt i karakter. 

Skal man som leder lykkes bedre med implementering, er nogle greb vel vigtigere end andre. Det kunne godt have stået mere klart efter at have læst bogen, end det indtryk, jeg sidder tilbage med. Derfor bliver det ved de tre stjerner.

Hverdagsimplementering

Levedygtige og mærkbare organisationsforandringer

Af Andreas Lindemann, Dansk Psykologisk Forlag, 2024, 277 sider, 399 kr.

Mere om forfatterne