Når chefen står på gaden med en fyreseddel og skam

ANMELDELSENy bog giver med en række personlige fortællinger et stærkt indblik i den skam, som mange chefer står med, når de er blevet fyret. Den er relevant for ledere i alle vægtklasser, men der kunne godt være nogle mere konkrete redskaber til de chefer, som sidder fanget i skammen. Mie Heinfelt anmelder.

Skam er en mærkelig størrelse. På nogle områder vil ingen af os undvære den. Den regulerer os og sikrer et samfund, hvor vi alle sammen har lidt styr på os selv og vores adfærd. Der er næppe nogen af os, der ønsker at leve i et skamløst samfund. Samtidig kan skam også være en begrænsning og en barriere for at komme videre efter ubehagelige hændelser, ligesom skam kan være en hjælp til refleksion og læring. 

Det er i sidstnævnte forståelse, at Elsebeth Hauge behandler skam i sin nye bog Lederskam i fyringer. Hauge betragter og behandler den skamfølelse, der kan opstå hos ledere, når de bliver afskediget. Bogen er krydret med en lang række fortællinger, hvor ledere fortæller om de oplevelser, de har haft både i forhold til de forløb, der har ledt op til deres fyringer, selve fyringerne og tiden efter. 

Det er i de fortællinger, at bogen står stærkest. De er både velfortalte og velbeskrevne, og vi får lov at komme med helt ind i de tanker og refleksioner, der opstår i maven på lederne. De kommer dybest set til at fremstå som mennesker, før de er ledere, og det er både sundt og godt. 

I bogen gennemgår forfatteren sideløbende et teoriapparat, der omhandler de forskellige psykologiske mekanismer, som danner baggrund for ledernes oplevelse af skam og de generelle forsvarsmekanismer, der er på spil. Bogen giver derfor et ret godt grundlag og et sprog til at kunne forholde sig både til sig selv og andres oplevelse af fyringer. 

Bogens position er oplevelsen af fyringen set fra den fyrede leders perspektiv, men de mange fortællinger indeholder også en fyrende chef. Et interessant biprodukt af fortællingerne er derfor de refleksioner, man som læser kan få lov at gøre sig over, hvordan fyringer kan foregå. Som tidligere chef kunne jeg i hvert fald ikke lade være med at reflektere over, hvordan min adfærd mon har været oplevet hos dem, jeg i tidens løb selv har afskediget. Det giver stof til eftertanke.

Bogen tager et tydeligt opgør med at få nedbrudt den barriere, der ligger omkring det skamfulde, og det lykkedes den godt med netop ved at give et mere almenmenneskeligt sprog for, hvad der sker med os når vi falder uden for skiven og normen. 

Dog har bogen den svaghed, at den vil gå flere veje på en gang. Den vil være et videns- og refleksionsværktøj, som den enkelte kan bruge til at spejle sig i i forhold til andre lederes afskedigelser og oplevelser med skam og identitetstab. Men derudover er langt de fleste af fortællingerne udstyret med en vejledningsboks med en opgave, hvor man som læser bedes lægge mærke til, hvordan forskellige psykologiske mekanismer optræder i fortællingen. Her bliver bogen nærmest en opgave- eller øvelsesbog, hvilket skaber en distance til fortællingerne, når man som læser skal sidde og være den analyserende part på andres oplevelser. 

Det tager lidt ud af fortællingernes indvirken, fordi fortællingernes styrke er, at de giver et (forholdsvis) ufiltreret indblik i de tanker, følelser og refleksioner, som mennesket bag fortæller, men boksene styrer (måske uintenderet) læserens blik og refleksioner i en bestemt retning, hvilket får betydning for den umiddelbare refleksion på baggrund af fortællingerne.

Derudover savner jeg det lidt mere handlingsorienterede. Forfatteren gør det i indledningen tydeligt, at bogen er et redskab til refleksion, at man ikke kan handle sig ud af den her skam, og at vejen til læring går gennem tid, ro og refleksioner over sig selv både som mennesker og som leder. 

Bogens sidste del indeholder nogle brugbare refleksionsspørgsmål til den del, men der kunne godt være lidt hjælp til de ledere, der nu sidder tilbage fanget i skammen, og som har brug for et eller andet mere konkret værktøj udover refleksionen. Man kan være så dybt nede i skammen, at man kan have behov for et godt råd til, hvordan man kan se sig selv på en måde, der tillader én at komme videre og stadigvæk se sig selv som et kompetent menneske. Det ville have været et fint tillæg til resten af den i øvrigt interessante bog.

Bortset fra denne formblanding er det overordnet set en relevant bog at læse for ledere i alle vægtklasser. Forfatteren skal have stor tak for at sætte lys på den menneskelige del af ledelse og den del, der handler om, at man i en fyring kan miste meget identitet som leder, og at man på mange måder også kan blive såret gevaldigt på både selvværd og selvtillid. Bogen er derfor en stemme i den strømning, vi forhåbentlig ser mere og mere af, hvor netop lederen som menneske er det bærende. Bogen er absolut anbefalelsesværdig at læse.

Lederskam i fyringer

Af Elsebeth Hauge

Business Plus, november 2024, 200 sider.

Mere om forfatterne