Når ledelse for alvor kræver mod

LEDERKarl Henry Køster, Ellen Christensen og personalet på Bispebjerg stod under krigen vagt om det, der gør os til mennesker: omsorgen for den enkelte – selv når det kostede dem personlig sikkerhed. Deres indsats kalder på historisk anerkendelse, men også på at huske, at ledelse til enhver tid kræver mod og medmenneskelighed, skriver DSS-forperson Kirsten Wisborg.

Foto af Ellen Christensen: Nordfotos

Under Anden Verdenskrig kæmpede Danmark for demokrati, selvbestemmelse og frihed. Der var knappe ressourcer, frygt og usikkerhed, men midt i mørket også en kamp for menneskelighed og værdighed. Læger, sygeplejersker og jordemødre blev ikke blot vogtere af liv og helbred – de blev vogtere af håb og medmenneskelighed i en tid, hvor begge dele var under pres.

Deres rolle gik langt ud over det medicinske. I hospitalernes korridorer og klinikkernes konsultationer mødte de ikke bare patienter, men flygtninge, modstandsfolk og sårede – nogle med hemmelige identiteter, andre med historier, der ikke måtte fortælles højt. Tavshedspligten blev et skjold mod besættelsesmagtens efterretningstjeneste. Og loyaliteten over for patienterne blev i mange tilfælde til stiltiende civil ulydighed.

En af de mest kendte og rørende fortællinger fra Anden Verdenskrig stammer fra Bispebjerg Hospital i København. I efteråret 1943, da jødeforfølgelserne eskalerede, blev hospitalets kældre brugt som skjulested. Under ledelse af overlæge Karl Henry Køster og i tæt samarbejde med sygeplejersker og øvrigt personale, blev jødiske familier gemt mellem senge, kedler og i lagerrum – ofte forklædt som patienter eller personale. Hospitalet blev et fristed, hvor der ikke blev stillet spørgsmål, og hvor hjælpen kom hurtigt og stille. Sundhedspersonalets indsats var ikke kun et spørgsmål om behandling. Det var et spørgsmål om menneskelighed.

Under 2. verdenskrig blev sundhedspersonale ikke blot behandlere, men ledere i krisesituationer, hvor etiske dilemmaer og værdibaserede beslutninger ikke kunne udskydes. Sygeplejerske Ellen Christensen var blandt andet med til at trykke ‘Frit Danmark’ i kældrene under Bispebjerg Hospital og var forbindelsesled til de største og sikreste illegale ruter til Sverige. Lederskab blev udøvet i det skjulte og på tværs af faggrænser, med risikovillighed, handlekraft og et urokkeligt blik for det menneskelige ansvar.

Det er værd at mindes – ikke som en heltemyte, men som en levende påmindelse til os i dag: Ledelse i sundhedsvæsenet handler ikke kun om drift, styring og struktur. Det handler også om at skabe rum for integritet, faglig dømmekraft og modet til at gøre det rigtige – især når det er svært.

Vi står i dag i sundhedsvæsenet over for store strukturelle forandringer og moralske udfordringer, hvor vi kan hente inspiration fra besættelsestidens tavse helte. Deres handlinger viser, at selv under ekstreme vilkår kan stærk, værdibåret ledelse skabe håb – og redde liv.

Som ledere i nutidens sundhedsvæsen kan vi ikke sammenligne vores vilkår eller vores opgave med krigens, men vi kan lade os inspirere af den dømmekraft og det ansvar, der blev udvist dengang. Når vi står over for etiske dilemmaer, pressede beslutninger og kompleks styring, må vi spørge os selv: Hvordan beskytter vi i dag det menneskelige i systemet? Hvordan skaber vi rum for handling – også når det kræver mod?

Sundhedspersonalet stod under Anden Verdenskrig vagt om det, der gør os til mennesker: omsorgen for den enkelte – selv når det kostede dem personlig sikkerhed. Derfor skylder vi dem ikke blot historisk anerkendelse, men en påmindelse om, at ledelse kræver mod og medmenneskelighed.

Mere om forfatterne