Et tværfagligt netværk og inspirationsforum for aktører i det danske sundhedsvæsen med interesse for strategisk og operationel ledelse i sundhedsvæsenet.
Sygeplejefaglig direktør Rikke Petersen Ravn er fascineret af, at det som giver grå hår i hovedet også er det, som driver værket. Hun havde ingen planer om at blive leder, men sagde ja tak til en konstituering for at hjælpe. Det har hun ikke fortrudt.
Alle var enige om, at en stor reform var bydende nødvendig, men det endte nogle steder miserabelt. Er der en klokke som ringer? Sygeplejestuderende og tidligere undervisningsminister Christine Antorini trækker paralleller mellem skolereformen og den kommende sundhedsreform. I fire punktnedslag understreger hun det svære ved store og vidtrækkende reformer i et forhandlingsland med stærke interesseorganisationer.
Manglen på sygeplejersker og sosu’er er allerede stor. Ét er imidlertid helt afgørende – det er ikke holdbart med intern konkurrence mellem regioner og kommuner om plejepersonalet. Der må og skal tages stilling til, hvem der skal påtage sig hvilke opgaver i sundhedsvæsenet, skriver Jens-Otto S. Jeppesen.
Sundhedsvæsenet skal transformeres og det er ikke længere nok at være kompetent inden for eget fagområde og udelukkende suboptimere eksisterende organisering. Det er nødvendigt at opdyrke tværfaglige ledelseskompetencer, så vi bliver i stand til at prioritere, undersøge og være nysgerrige på løsninger i fællesskabet, skriver seks seniorfagpersoner fra AUH.
Vi havde en illusion om, at vi bedrev faglig ledelse, der understøttede relevant og bæredygtig kompetenceudvikling for medarbejderne i vores afdeling. Men vi måtte erkende, at meget var styret af tilfældigheder og vanetænkning, skriver fire ansatte på Afdeling for Ergo- og Fysioterapi på Rigshospitalet. De fortæller om, hvordan afdelingen redefinerede sin forståelse af kompetenceudvikling og læring.
Hvordan skaber vi et fælles sprog for forebyggelse og bevæger os hen imod en højere grad af inddragelse og mere ansvar til borgeren, de pårørende og det civile samfund? Regionshospital Nordjylland har udviklet en ramme, hvor begreberne sundhedsmæssige beslutnings- og handlekompetencer og sundhedskompetencer er centrale, fortæller Charlotte Fuglesang og Tina Jensen.
Karin Friis Bach tror ikke, at det er nødvendigt at sige nej til værdifulde behandlinger, hvis vi bruger ressourcerne klogere. Det er nødvendigt at indbygge forskningen i den kliniske hverdag og differentiere behandlingerne, og overlade den overordnede prioritering til politikerne.
Det begyndte med Medicinrådet og fik et ordentligt skub med Robusthedskommissionen – arbejdet med prioritering har forvandlet sig fra snak uden handling til nu institutionalisering. Det udfordrer organisering og metode. Kjeld Møller Pedersen ridser fælder og muligheder op.
Uden kompetent personale nok, kan der være nok så mange gode forslag til ny struktur. Vi bør prioritere ledelse, teknologi og tilfredse medarbejdere, skriver formanden for sygeplejerskerne, Dorthe Boe Danbjørg.
Vi har meget tidligt mærket forvarslerne på sundhedsvæsenets trængsler, men er heldigvis ikke drattet om. Tværtimod er vi blevet tvunget i førertrøjen og har bl.a. skabt et digitalt hospital, en online-klinik i København for psykiatriske patienter og en omfattende opgaveglidning, skriver regionsdirektør Lone Lindsby.