Et tværfagligt netværk og inspirationsforum for aktører i det danske sundhedsvæsen med interesse for strategisk og operationel ledelse i sundhedsvæsenet.
Lige nu skal sundhedsvæsenets ledere både blæse og have mel i munden, skriver tidligere sygeplejefaglig direktør Susanne Lauth. Hun rejser fire vigtige spørgsmål om motivation og transformation.
Hovedstadens regionsdirektør, Jens Gordon Clausen, maner til realisme omkring fødslen af Region Østdanmark – ikke alt vil lykkes i første hug og visse ting vil blive nedprioriteret i et stykke tid. Men han oplever, at store udfordringer som 1813 og Sundhedsplatformen har modnet både politikere, embedsmænd og sundhedsfaglige ledere.
Det er godt for sundhedsvæsenet, at der er kommet en aftale, men de store ambitioner kræver ledelse, og det har hverken Sundhedsstrukturkommissionen eller selve reformen beskæftiget sig meget med. Professor Christian Bøtcher Jacobsen analyserer reformen.
Der er meget at lære af den nye Darzi-rapport, som bl.a. har effektivitet og implementering som væsentlige indsatsområder i det engelske sundhedsvæsen. De kraftfulde anbefalinger er en god inspiration til den danske debat om en sundhedsreform, hvor vi bør tale mere om ledelse.
Hvis ledelserne i stat, regioner og kommuner er enige om at give de fælles it-løsninger den nødvendige prioritering i en ny struktur med sundhedsråd, så ser det lyst, mener Lars Hulbæk fra MedCom.
Kommissionen med det lange og umulige navn blev sat på en svær opgave. Den opgave løste Sundhedsstrukturkommissionen med politisk anerkendelse, for så vidt som dens betænkning har sat sit klare præg på regeringens forslag til reform af sundhedsvæsenet. Så langt så godt. Jørgen Grønnegaard Christensen minder dog om, at en ting er reformens ordlyd, noget andet er den menneskelige adfærd.
Regeringen har gode intentioner i sit sundhedsudspil, men mangler helt den strategiske ledelse. Her ligger et kæmpe og usagt potentiale, der bør sættes i spil. Sker det ikke, risikerer vi, at de gode intentioner aldrig realiseres. Fremtidens sundhedsvæsen kræver ledere, der kan håndtere nye organisatoriske grænseflader, lede på tværs af sektorer og faggrupper samt tænke langsigtet og innovativt.
Sygeplejefaglig direktør Rikke Petersen Ravn er fascineret af, at det som giver grå hår i hovedet også er det, som driver værket. Hun havde ingen planer om at blive leder, men sagde ja tak til en konstituering for at hjælpe. Det har hun ikke fortrudt.
For at sikre, at sundhedsvæsenet i fremtiden kan løse alle opgaver og skabe gode sammenhængende patientforløb med en effektiv udnyttelse af de eksisterende ressourcer, er der behov for, at én aktør får ansvar for at sikre sammenhængende patientforløb, skriver DSS-forperson Kirsten Wisborg.
Alle var enige om, at en stor reform var bydende nødvendig, men det endte nogle steder miserabelt. Er der en klokke som ringer? Sygeplejestuderende og tidligere undervisningsminister Christine Antorini trækker paralleller mellem skolereformen og den kommende sundhedsreform. I fire punktnedslag understreger hun det svære ved store og vidtrækkende reformer i et forhandlingsland med stærke interesseorganisationer.