Gid denne bog fandtes, da jeg blev leder

ANMELDELSELilian Mogensen leverer i sin nye bog en omfattende og anvendelig guide til den spændende rejse, som det første lederjob er. Hendes ekspertise og erfaring som ledelseskonsulent skinner klart igennem, skriver Per Christiansen.

Foto: Jens Honore
NY BOG. Lilian Mogensen formår at bevæbne nye ledere med de nødvendige værktøjer til at lykkes i rollen.

Lad det være sagt fra start: Jeg er en stor fan af Lilian Mogensen. Jeg har i flere sammenhænge haft fornøjelsen af at møde og samarbejde med hende, og hendes klare og direkte tilgang er altid meget befriende. Det gælder også, når vi kan se hende i “News og co” kommentere dagens nyhedsstrøm. 

I “Dit første lederjob” leverer Lilian Mogensen en omfattende og anvendelig guide til den spændende rejse, som det første lederjob er. Hendes ekspertise og erfaring som ledelseskonsulent skinner klart igennem, idet hun på en indsigtsfuld og brugervenlig måde fører læserne gennem en lang række relevante emner og udfordringer.

Bogen er uden tvivl bedst i de kapitler, hun selv har skrevet. Hun forstår at præsentere sine koncepter og budskaber på en tilgængelig og letforståelig måde, hvilket gør bogen tilgængelig for både nye og erfarne ledere. 

Svagere står de teoretiske afsnit og de cases, der er forfattet af andre. Her mister jeg ihvertfald indimellem den røde tråd.

Bogen giver i sin helhed et meget fint indblik i et lederjobs mange facetter og dilemmaer. Der er mange modstridende forventninger til en leder, og det får Lilian Mogensen fint illustreret. Når jeg selv holder oplæg for nye ledere plejer jeg at sige, at ledelseslitteraturen ofte kommer til at fokusere for meget på leadership og for lidt på management. Den fælde falder bogen ikke i. 

Lilian Mogensen har sit udgangspunkt i HR-området, og der er ikke tvivl om, at hun har blik for de faldgrupper, der er, hvis ikke en leder er opmærksom på de love og regler, der skal efterleves på dette område. Historier om ledere, der har mistet deres job på grund af dårligt management, fylder typisk i medierne. Ikke mindst kræftsagen på Aarhus Universitetshospital viser, at ledere på alle niveauer har brug for nøje kendskab til de regelsæt, man som leder er sat til at administrere.

Et andet bemærkelsesværdigt træk ved Mogensens tilgang er hendes indsigt i det mentale og emotionelle aspekt af lederskab. Hun bruger tid på at diskutere motivation, personlig udvikling og stresshåndtering, hvilket ikke kun gavner den nye leders faglige succes, men også den samlede work-life-balance, som man som både ny og erfaren leder skal have blik for

Læserne kan vælge at læse bogen enten kapitelvis eller som en sammenhængende helhed, så man kan tilpasse læseoplevelsen til ens individuelle behov. Måske får andre mere ud af casene end jeg, ellers kan de jo springes over.

Alt i alt kan jeg varmt anbefale Lilian Mogensens “Dit første lederjob” til enhver, der er på vej ind i en lederrolle eller ønsker at styrke deres ledelsesevner. Bogen er informativ, inspirerende og let at følge. Læserne vil finde sig selv bevæbnet med de nødvendige værktøjer og viden til at lykkes som ledere. Jeg kan godt ærgre mig over, at en bog som denne ikke fandtes, da jeg fik mit første lederjob.

Dit første lederjob – råd og inspiration fra erfarne ledere
Af Lilian Mogensen med bidrag fra Dewi Dylander, pensionskassen PKA, Elias Gilling Borgmann, Copenhagen Business School (CBS) samt Marianne Egelund Siig og Peter Wang Maarbjerg, Mannaz A/S. DJØF Forlag, 288 sider, 398 kr. 

Mere om forfatterne