Et tværfagligt netværk og inspirationsforum for aktører i det danske sundhedsvæsen med interesse for strategisk og operationel ledelse i sundhedsvæsenet.
Sundhedsreformen har ifølge Sidsel Vinge udløst glæde og lettelse hos ledere på hospitaler og i regioner, mens de kommunale ledere er bekymrede. Og med rette, mener hun, for kommunerne får endnu sværere ved at rekruttere personale. Vinge var medlem af Sundhedsstrukturkommissionen og fortæller her om sine mærkesager i reformarbejdet, om letkøbte synspunkter om centralisme og om umulige forventninger til sundhedsrådene.
En grundlæggende reform af sundhedsvæsenet fordrer en ændring af mindset fra at være en samling af isolerede enheder til at blive en integreret del af et bredere økosystem. Her er samarbejde og koordinering afgørende, skriver tre midtjyske sundhedsledere.
Investér i at lære hinandens vilkår at kende. Så kan man sænke paraderne og arbejde på tværs uden så mange misforståelser. Det er erfaringen fra sundhedsklyngen omkring SUH, som har fjernet mange fordomme og smidiggjort samarbejdet, beretter tre af aktørerne.
Det økonomiske fundament i sundhedsrådene understøtter en fælles målsætning om at levere sammenhængende og helhedsorienterede sundhedsydelser til borgerne. Modsat den kommunale medfinansiering, som onde tunger mener blev indført for at holde regioner og kommuner beskæftiget med at skændes og dermed holde kritik væk fra staten. Professor Mickael Bech analyserer sundhedsreformen.
Hvis ledelserne i stat, regioner og kommuner er enige om at give de fælles it-løsninger den nødvendige prioritering i en ny struktur med sundhedsråd, så ser det lyst, mener Lars Hulbæk fra MedCom.